A fost odată un profesor de filosofie care, în faţa clasei sale, luă un borcan mare de maioneză şi, fără să zică o vorbă, începu să-l umple cu mingi de golf... Apoi, îi întrebă pe studenţii săi dacă borcanul era plin. Toţi fură de acord să zică DA.
Apoi profesorul luă o cutie plină cu bile şi o vărsă în borcanul de maioneză... Bilele umplură spaţiile goale dintre mingile de golf. Profesorul îi întrebă din nou pe studenţi dacă borcanul era plin. Ei răspunseră din nou că DA.
După aceea, profesorul luă un săculeţ cu nisip şi îl vărsă în borcanul de maioneză... Bineînţeles, nisipul umplu toate spaţiile goale şi profesorul întrebă iarăşi dacă borcanul era plin. Studenţii răspunseră în unanimitate DA.
Imediat după aceea, profesorul adăugă două linguri de cafea în conţinutul borcanului de maioneză şi cafeaua umplu efectiv toate spaţiile goale dintre bobiţele de nisip. Studenţii începură să râdă...
Când terminară, profesorul zise:
"Vreau să înţelegeţi că borcanul de maioneză reprezintă viaţa. Mingile de golf sunt lucrurile importante ca familia, copiii, sănătatea, pasiunile noastre. Vieţile noastre ar fi pline şi dacă am pierde tot restul şi nu ne-ar rămâne decât ele. Bilele sunt celelalte lucruri care contează, ca munca, maşina, casa etc. Nisipul reprezintă restul, micile lucruri ale vieţii. Dacă am fi turnat nisipul de la început, n-ar mai fi rămas loc pentru nimic altceva, nici pentru bile, nici pentru mingile de golf.
Este acelaşi lucru şi în viaţă. Dacă ne cheltuim energia şi timpul pe lucruri mici, n-o să mai avem niciodată loc pentru lucrurile cu adevărat importante.
Fiţi atenţi la lucrurile care sunt cruciale pentru fericirea voastră!
Jucaţi-vă cu copiii voştri, faceţi-vă timp să mergeţi la medic, să luaţi masa cu partenerul vostru, faceţi sport sau
vedeţi-vă de pasiunile voastre. O să vă rămână timp şi de curăţenie şi de reparat robinetul de la bucătărie. Ocupaţi-vă de mingile de golf în primul rând, de lucrurile cu adevărat importante. Stabiliţi-vă priorităţile, restul nu e decât nisip..."
Unul dintre studenţi ridică atunci mâna şi întrebă ce reprezintă cafeaua.
Profesorul surâse şi zise:
"E bine că mă întrebi. Era doar pentru a vă demonstra că şi dacă vieţile voastre vă pot părea foarte pline, rămâne întotdeauna loc şi pentru o ceaşcă de cafea cu un prieten."
De ce borcanul trebuie sa fie de maioneza?
RăspundețiȘtergere